vrijdag 22 november 2013

Waarschuwingen op verpakking

In de meeste EU-lidstaten moet nu reeds op de sigarettenpakjes melding gemaakt worden van het schadelijk karakter van het roken. Met het oog op de voltooiing van de Europese eenheidsmarkt wil de Europese kommissie echter dat ook hier voor 31 december een harmonizering intreedt. Die zal er op neerkomen dat op alle verpakkingen van tabaksprodukten de melding "Schaadt ernstig de gezondheid' voorkomt. Daarnaast kan gekozen worden uit een lijst aanvullende meldingen. Twee aanvullende meldingen zullen in ieder geval verplicht zijn: "Roken veroorzaakt kanker' en "Roken veroorzaakt hart- en vaatziekten'.

Verder kan gekozen worden uit volgende meldingen: "Roken veroorzaakt dodelijke ziekten'; "Roken kan u doden'; "Roken tijdens zwangerschap kan de gezondheid van uw kind schaden'; "Stop met roken indien u het gevaar van ernstige ziekten wil beperken'; "Roken veroorzaakt kanker, bronchitis en andere longaandoeningen'; "Meer dan (...) personen sterven ieder jaar in (naam van het land) door longkanker'; "Rokers sterven jonger'. Ook het teer- en nicotine-gehalte moeten op de verpakking van rookwaren vermeld worden.

Om de reklame voor rookwaren te beperken doet de EU- kommissie momenteel nog geen voorstellen. Kommissielid Marin deelde echter wel mee dat aan maatregelen ter zake wordt gewerkt. Hij sprak de hoop uit dat de lidstaten bereid zullen zijn de publiciteit voor rookwaren te verbieden en betreurde terloops dat de reklame voor alkohol in een aantal lidstaten opnieuw toegelaten werd na eerst verboden te zijn geweest. Tenslotte deelde Marin mee dat ingevolge het kommissie-voorstel ter harmonizering van de indirekte belastingen (BTW en aksijnzen) de belasting op tabaksprodukten gemiddeld met 30 procent zal stijgen.

1 opmerking:

  1. If you are just getting started, joyetech penguin is definitely the best choice. Besides smok aio has absolutely amazing flavors, produces lots of vapor, has a great battery, is extremely convenient to use. Shipping is fast and vapesourcing customer service is friendly. Nothing bad to say.

    BeantwoordenVerwijderen